Maja Wikemark: "Man måste våga välja bort för att ha möjligheten att välja rätt"

Maja Wikemark: "Man måste våga välja bort för att ha möjligheten att välja rätt"

Med en lång erfarenhet av olika ledande befattningar inom rekrytering beslutade sig Maja Wikemark för ett år sen för att hoppa på möjligheten att starta upp och driva A-hubs göteborgskontor: “När man ska hoppa på något nytt är det många som frågar sig vad som är det värsta som kan hända – jag vände på det och frågade mig vad som var det bästa som kunde hända”, säger Maja.

Hon har jobbat inom konsultvärlden de senaste fjorton åren. När möjligheten att starta upp och driva A-hubs göteborgskontor tvekade hon emellertid inte länge, även om det kändes lite läskigt.

– Det ska kännas lite läskigt när man ger sig ut på en resa mot något helt nytt. Till slut får man bara kasta sig ut. Många frågar sig initialt vad som är det värsta som kan hända – jag vände på det och frågade mig själv vad som var det bästa som kunde hända. Jag fokuserade på best case scenario kan man säga. 

Framgångsreceptet

Och det har börjat bra. Antalet medarbetare och kunder växer i rasande takt. Maja understryker vikten av att bygga en stark kultur, något som hon också medger var en stor drivkraft till varför hon valde att hoppa på möjligheten. Andra ingredienser i framgångsreceptet stavas nätverkande och relationer. 

– Om man genuint gör något man tror på, då lyser det igenom på både kundmöten och interna möten. Det låter kanske lite klyschigt, men på A-hub har vi verkligen hjärtat på rätt ställe. Jag har också inställningen att varenda människa jag möter har möjligheten att lära mig någonting, man måste vara ödmjuk inför faktumet att man inte kan allt, det man däremot kan göra är att omge sig med människor som kompletterar dig. Detsamma gäller för kunder och kandidater. Vi jobbar också otroligt långsiktigt och försöker att hålla alla dialoger varma, även efter avslutade processer. Ett starkt nätverk är ingenting som kommer över en natt, men det är tydligt att kandidater och kunder återkommer till oss för att vi har den där glöden och nyfikenheten.

“För mig är det otroligt viktigt att man uppmärksammar även de små framgångarna”

I en bransch som präglas av många bolag och där det är en utmaning att differentiera sig märks det tydligt att A-hub – förutom att fokusera mycket på nätverk, relationer och passion – också värdesätter en stark kultur. För Maja innebär det till exempel att man uppmärksammar goda beteenden snabbt och att medarbetare känner stolthet över det de gör, hon förklarar närmare:

– Om man har ett genuint intresse och passion inför arbetet genomsyras det överallt, så att man känner en stolthet för sitt arbete är a och o. Dessutom tycker jag att det är otroligt viktigt att man uppmärksammar även de små framgångarna. Som exempel hade vi ett väldigt fint resultat i oktober. Vår nya stjärna Amanda var en stor del i det och då började vi internt prata om Amanda-effekten. Eftersom hon gillar att spa:a åkte vi till Falkenberg en kväll och gick på spa. För mig är det viktigt att man uppmärksammar framgångar snabbt och inte bara på medarbetarsamtal eller på kick-offen. Jag har som ambition att jobba med att få andra att nå sin topp genom coaching. Att se människor växa är otroligt häftigt.

Våga välja rätt

Maja återkommer till vikten av att ha rätt människor omkring sig och en av hennes största lärdomar hon tar med sig från sin resa är att välja, inte bara medarbetare, men även kunder med största omsorg.

– Man måste våga välja bort för att ha möjligheten att välja rätt. Det är viktigt att göra val som får en att känna arbetsglädje, men också människor som man kan lära sig av. Det är vanligt att man per automatik omger sig av ja-sägare, då kommer man inte utvecklas särskilt mycket. Det här året hade inte betytt någonting utan det nätverk och de kollegor jag har. Det är vi tillsammans som präglat hela den här fantastiska resan.